Dziś w kieliszku pierwsza z czterech w line upie whisky Hyde, czyli Hyde Cask Strength Single Grain Irish Whiskey 8 YO 59%. Będzie to whisky typu grain, a z odcinka dowiecie się, czym jest grain whisky, jak się ją produkuje, czym różni się od single malt i czy warto się nią zainteresować.

Firma Hyde to niezależny bottlerem, który w swoim portfolio gromadzi głównie whisky typu single malt i single grain. Choć firma została założona w 2014 roku, to rodzinne związki braci Hyde – Connora i Alana – sięgają podobno setek lat wstecz, aż do 1640 roku, kiedy to w hrabstwie Cork powstał bar, w którym podawano whisky prosto z beczki. Przetrwał on do 1962 roku.

Powiązania z pierwszym prezydentem Irlandii – Douglasem Hydem także stanowią ważny element marketingu firmy, ale o tym powiemy sobie więcej przy okazji kolejnych odcinków.

Na lineup składać się będą:

Hyde Cask Strength Single Grain Irish Whiskey 8 YO 59%

Hyde No 3 The Aras Cask 1916 Single Grain 46%

Hyde No 4 Presidents Cask 1922 Single Malt Rum Finish 46%

Hyde No 6 President’s Reserve 1938 Black Label Double Wood 46%