Warsaw Spirit Competition to prestiżowy konkurs, organizowany już po raz trzeci pod skrzydłami magazynu Aqua Vitae i portalu Spirits.com.pl. Pewnie wielu z Was słyszało o World Whisky Awards, a przecież i my mamy swoje nagrody dla najlepszych alkoholi roku. Piszę tu specjalnie “alkoholi”, bo do walki o medale można zgłosić nie tylko whisky, ale i inne produkty, które zakwalifikowane zostaną do poszczególnych kategorii. A tych jest… dużo.

W roku 2020 wyłoniono ich aż 34:

Kategorie:
1. Wódka czysta mieszana/zbożowa (blended/mixed grain vodka)
2. Wódka żytnia (rye vodka)
3. Wódka pszeniczna (wheat vodka)
4. Wódka jęczmienna (barley/spelt vodka)
5. Wódka ziemniaczana (potato vodka)
6. Wódka owocowa (fruit based vodka)
7. Wódka starzona (aged vodka)
8. Wódka smakowa – owoce (flavoured vodka – fruits)
9. Wódka smakowa – zioła (flavoured vodka – herbs)
10. Wódka smakowa – inne aromaty (flavoured vodka – other flavoures)
11. Okowity i destylaty owocowe niestarzone (natural unaged fruit spirit/fruit brandy)
12 Okowity i destylaty warzywne niestarzone (natural unaged vegetable spirit)
13. Okowita zbożowa niestarzona (natural unaged grain spirit)
14. Okowita starzona (natural aged spirit e.g.: slivovitz, apple brandy/calvados etc.)
15. Starzony destylat z winogron (grape brandy/cognac/armagnac)
16. Niestarzony destylat z wytłoczyn (pomace brandy/unaged grappa)
17. Starzony destylat z wytłoczyn (pomace brandy/aged grappa)
18. Inne alkohole starzone (aged beverages)
19. Bimber i domowe destylaty (moonshines/homemade spirits)
20. Nalewki i domowe receptury (homemade liqueurs recipes)
21. Likiery owocowe (fruit liquors)
22. Likiery ziołowe, miodowe i inne (herbs, honey & others liquors)
23. Kremy, likiery emulsyjne (creams)
24. Bittery (bitters)
25. Napoje spirytusowe (spirit beverages)
26. Gin
27. Rum/cachaça
28. Whisky single malt
29. Whisky blended
30. American whiskey/bourbon
31. Irish whiskey/single pot still
32. Tequila
33. Mezcal
34. Baijou/shōchū, soju.

Aby zgłosić swój produkt należy przygotować formularz zgłoszenia, próbkę produktu (nie mniejszą niż 0.5l) i uiścić opłatę zgłoszeniową. W tym roku do walki stanęło ok. 200 zawodników z całego świata. Kto więc weźmie na swoje barki odpowiedzialność za ich ocenę?

Oceną alkoholi, jak w latach poprzednich, zajmie się specjalnie jury w postaci:

Łukasza Gołębiewskiego – dziennikarza, enologa, eksperta branży alkoholowej, redaktora naczelnego magazynu Aqua Vitae i założyciela portalu Spirits.com.pl, także autora wielu pozycji w tym monografii: „Wódka” (2014), „Koniak” (2015), „Bourbon i amerykańska whiskey” (2016), „Kalwados” (2016), „Świat brandy” (2016), „Irlandzka whiskey” (2017), „Gin” (2018), „Grappa” (2019);

Łukasza Czajki – pasjonata alkoholi, pisarza, redaktora bloga czajkus.com i magazynu Aqua Vitae, kolekcjonera miniaturek alkoholi;

Wojciecha Gogolińskiego – dziennikarza zajmującego się winem i alkoholami od 1991 roku, współpracownika wielu gazet i periodyków, m.in. „Rzeczpospolitej”, „Tygodnika Powszechnego”, redaktora naczelnego kilku magazynów, m.in.: „Magazynu Wino”, magazynu „Czas Wina”, pisarza i wykładowcy;

i … mnie 🙂

Adama Kucharuka – prawnika związanego od lat z branżą farmaceutyczną, założyciela portalu Polishmywhisky.pl, a wcześniej Szach Malt, pasjonata mocnych alkoholi i ogólnie dość wesołego gościa, który do tematów prestiżu i blichtru podchodzi z przymrużeniem oka.

Kilka dni temu organizator przedsięwzięcia – Łukasz Gołębiewski, zwrócił się do mnie z pytaniem, czy nie chciałbym dołączyć do tego szacownego grona. Jak pewnie się domyślacie z odpowiedzią nie zwlekałem i tak w roku 2020 Warsaw Spirit Competition będzie miało czterech jurorów.

Wspomniane próbki zostają ocenione przez jury w następujący sposób. Każdy członek degustuje sample w ciemno (blind tasting), mając do dyspozycji tylko numer kategorii i numer sampla. Następnie ocenia dany produkt, przydzielając do maksymalnie 30-stu punktów za każde doznanie – za aromat, smak i finisz oraz rozdysponowuje dodatkowe 10 punktów za wrażenie ogólne. Okrągła setka do zgarnięcia!

W ten sposób w przeciągu kolejnych tygodni zostaną wyłonieni zwycięzcy, którzy w zależności od umiejscowienia na podium będa mogli otrzymać medale – Silver (min. 72 punkty), Gold (min. 82 punkty) i Double Gold, dla próbek o najwyżej nocie w każdej kategorii.

Wstępnie ogłoszenie wyników planowane jest na październik 2020, a mając w pamięci wyniki poprzednich edycji WSC, szykuje się silna ekipa.

Jestem bardzo wdzięczny zarówno Łukaszowi za propozycję dołączenia do konkursu jako juror, jak i pozostałym członkom drużyny. Jest to dla mnie duża nobilitacja i potwierdzenie, że moja praca nie poszła w las. A to cholernie motywuje do dalszego rozwoju.

Postaram się na bieżąco dzielić z Wami postępami prac i uwagami dotyczącymi procedur oceniania. Ostatnie próby wątrobowe (o stan mojej wątroby często się boicie) wyszły pozytywnie, a ostropest przyjmowany jest na porządku dziennym 🙂 Więcej szczegółów wkrótce.