Game of Thrones House Tyrell – Clynelish Reserve (51,2%)

Ród Tyrell obejmował swoim władaniem żyzną, płodną ziemię. Jest to pierwsze powiązanie z równie urodzajną glebą okolic miejscowości Brora. Drugie nawiązanie to róża, herb rodziny. Podobnie jak Clynelish piękna, a jednocześnie skrywa kolce.

Historia Clynelish nie jest taka prostolinijna jakby się mogło wydawać. Mamy bowiem do czynienia z dwoma destylarniami o takiej samej nazwie. Obydwie umiejscowione tuż obok siebie.
Historia pierwszej zaczyna się w 1819 roku. Zbudował ją książę Sutherland’ów, a produkowana tam whisky cieszyła się dużą popularnością. Żbik szkocki, który jest na etykietach standardowych butelek to pamiątka po herbie pierwszych właścicieli.


Skracając historię (bo to nie ten Clynelish, który dziś pijemy) zaznaczę tylko, że od 1912 DCL zaczyna przejmować udziały. Z biegiem kolejnych lat staje się jedynym właścicielem. Zakład pracuje z niewielkimi przerwami, aż do roku 1965.

W 1967 powstaje całkowicie nowa gorzelnia, trzy razy większy od dotychczasowej. Mieści się na działce obok i zostaje nazwany: Clynelish. Pojawia się przez to pewne niedomówienie. Na standardowym produkcie Clynelish 14y, widzimy datę 1819. Trzeba pamiętać, że jest to rok powstania marki, a nie obecnej destylarni gdzie jest on produkowany. Do tej pory zarówno w starej, jak i w nowej destylarni wytwarza się whisky o niewielkim zatorfieniu.

Problem pojawił się w momencie suszy jaka nawiedziła w 1968 roku wyspę Islay. W jej wyniku destylarnie koncernu Diageo nie były w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości alkoholu, potrzebnego do słynnego Johnnie Walker’a. Postanowiono wówczas ponownie uruchomić (w 1969) pierwszą Clynelish. Początkowo nazywano ją “Clynelish B”, i produkowała ona whisky mocno zatorfioną. Z uwagi na problemy z praktycznie takimi samymi nazwami, ostatecznie została przemianowana na: Brora.
Dodatkowo dzięki takiej operacji Diageo w latach 1972-1974 mogło zamknąć i przebudować destylarnie Caol Ila.
Brora ostatecznie zakończyła produkcję w 1983 roku, natomiast jej magazyny są wykorzystywane do dziś.

Destylarnia jest udostępniona do zwiedzania. Zakład jest w stanie wyprodukować około 3 milionów litrów alkoholu rocznie. Większość tej produkcji trafia do whisky mieszanej – Johnnie Walker Gold Label. Alkohol charakteryzuje się specyficznym smakiem wosku pszczelego. Pojawia się on ponieważ podczas destylacji występuje refluks, czyli powrót ciężkich frakcji wydestylowanego alkoholu ponownie do alembika. Podstawową wersją nie licząc pojedynczych wypustów jest Clynelish 14-letnia. Na miejscu w magazynach leżakuje około 6000 beczek, pozostałe trafiają do magazynów centralnych Diageo.

Czas zacząć degustację. W butelce mamy whisky o mocy 51,2%, która leżakowała wyłącznie w beczkach po bourbonie, przez nieokreślony czas. Nie ma informacji o koloryzacji, ani o filtracji. Nalewam.

Wyczuwam dużo świeżych owoców. Zapach skrzynek z owocami na rynku. Są nuty kwiatowe, ale na chwilę obecną ulotne. Moc daje o sobie znać, to te kolce róży wspomniane na początku. Przy pierwszym łyku alkohol ścina język i dodaje pikanterii. Smak jest słodki, czekoladowy. W zapachu pojawia się teraz orzech laskowy, słodki miód. Wspomniany wosk pszczeli jest faktycznie wyczuwalny. W ustach mamy dużo karmelu, krówki ciągutki oraz miodu. Można wyczuć nuty solankowe i wodorostowe, ale są one ukryte. Kropla wody dodała na nosie nieco cytrusów, a w smaku zdecydowanie więcej słodyczy. Finisz przyjemnie rozgrzewający, słodki wraz z elementami morskimi.

Bez dwóch zdań jest to ciekawa whisky. Pojawiają się opinie, że najlepsza z całej serii GoT. Ja na pierwszym miejscu raczej bym jej nie postawił. Moc alkoholu mi przeszkadzała. Przyjemnie złagodniała po dodaniu kropli wody. Porównałem ją sobie na szybko z standardową wersją 14y. No cóż, wiek jednak robi różnicę. Moim zdaniem starsza siostra, jest przyjemniejsza i bogatsza w odbiorze.

Autor: Olo

Bibliografia:
“Whisky leksykon smakosza” David Wishart, wydanie czwarte poprawione
https://scotchwhisky.com/
https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries.html
http://www.bestofwhisky.pl/wiedza/dest_all.php
https://sklep-domwhisky.pl/blog-pol.phtml